Koffie brouwen en cafeïnegehalte, hoe zit dat?

Na een feestje, op een luie zondag, voordat je naar werk gaat… wakker worden doe je altijd met een kopje koffie. Sterker nog, bij KoffiePiraat zijn we ’s ochtends pas écht wakker wanneer we ons kopje koffie hebben gehad. Deels omdat dit ons favoriete ochtendritueel is, maar deels natuurlijk ook door de cafeïne in de koffie. Maar wist je dat elke kopje koffie een ander cafeïnegehalte heeft? En dat je dit door jouw koffiebrouw methode kunt beïnvloeden? Dit is hoe:

Voordat je koffie zet

Voordat je überhaupt koffie gaat zetten, zijn er al enkele factoren die het cafeïnegehalte van je kopje koffie bepalen. Dit begint met de koffieboon zelf. Zo bevatten Robusta koffiebonen meer cafeïne dan Arabica koffiebonen. Geen wonder dus dat Robusta bonen vaak voor espresso’s gebruikt worden. Daarnaast speelt de hoogte waarop de koffieplant zich bevond ook een rol. Cafeïne is namelijk een natuurlijk insecten afweerder! Zo geldt: hoe hoger een koffieplant staat, hoe minder insecten er zijn, hoe minder de plant cafeïne aanmaakt. Koffie uit Kenia, Colombia, Brazilië en Ethiopië wordt vaak op hoge bergen verbouwd en deze koffie bevat daarom minder cafeïne. Verder spelen ook het malen van de koffie (des te kleiner gemaald, des te meer cafeïne) en de temperatuur van het water (hogere temperaturen zorgen voor meer cafeïne) een belangrijke rol. Voordat jij dus jouw koffie gaat zetten, hebben deze drie factoren al invloed gehad op het cafeïnegehalte, maar daarmee is niet alles gezegd.

De invloed van brouwen

Naast de soort koffieboon, de hoogte en het malen heeft de koffiezet methode die je gebruikt, invloed op je kopje koffie. Een methode waarbij de koffiebonen in water ondergedompeld worden, zal meer cafeïne opleveren dan bijvoorbeeld een pour-over methode. Hier hebben we alle populaire koffiezet methodes op een rijtje gezet, van minste cafeïne tot meest:

Cold Brew

De naam zegt het al: de cold brew methode is koud! Door de lage temperatuur van deze methode, zal de koffie weinig cafeïne bevatten. Dit komt ook omdat bij cold brews, de koffiebonen niet fijn gemalen zijn. Hoe fijner gemalen de koffiebonen, hoe meer cafeïne de koffie bevat. Daarnaast kun je een cold brew alsnog sterk maken. Dit is afhankelijk van hoe weinig melk of water je toevoegt aan de koffie.

French Press

Wanneer je koffie zet met een french press, gebruik je altijd heet water bij. Hierdoor zou je denken dat het cafeïnegehalte dus heel hoog is. Dit is echter niet het geval! Omdat de koffiebonen voor een French Press grof gemalen moeten zijn, bevat je kopje koffie dus weinig cafeïne.

Automatische en single-cup koffiezetmachines

Een koffieautomaat zal je nooit koffie met veel cafeïne geven. Dit komt voornamelijk door de temperatuur, deze is namelijk nooit écht hoog. Daarnaast zijn de koffiebonen in machines niet fijn gemalen, wat ook weer voor minder cafeïne zorgt. Een single-cup koffiezetmachine geeft je iets meer cafeïne omdat deze hogere temperaturen gebruikt en een cup veel koffie kan bevatten.

Aeropress

Met een Aeropress worden koffiebonen geheel ondergedompeld in water, wat een van de sterkste koffies zou moeten opleveren. Dit wordt dan weer uitgebalanceerd omdat je bij een Aeropress grof gemalen koffie gebruikt. Zo krijg je met de Aeropress methode een perfect gebalanceerd kopje koffie!

Pour-over

De methode die thuis het makkelijkst een sterke koffie oplevert, is de pour-over. Hierbij gebruik je niet de fijnst gemalen koffiebonen (want dan krijg je alleen maar koffiedik) maar kies je net een maatje grover. Omdat je heel langzaam, heel heet water over de koffie giet, kun je alsnog een hoog cafeïnegehalte krijgen.

Turkse koffie en Cowboy koffie

Deze twee methodes zal je misschien niet zo snel thuis gebruiken, maar ze leveren wel de meeste cafeïne op! Bij deze methodes, combineer je kokend water met de fijnst gemalen koffie en dat levert natuurlijk veel cafeïne op. Maar let op! Deze methodes maken de koffie ook erg bitter. We raden daarom aan om lekker veel melk en suiker toe te voegen.

Natuurlijk is het niet zo dat meer cafeïne per se better is. Met minder cafeïne in een kop, kun je meer kopjes drinken zonder dat dit ongezond wordt! Er zitten dus voordelen aan alle brouw methodes.

Heb jij nu zin in een kopje koffie met veel cafeïne? Deze koffiebonen geven een echte kick:

Kimbo Espresso Napoletano koffiebonen 
Lavazza Crema e Gusto Classico koffiebonen 

Gaat jouw voorkeur juist uit naar minder cafeïne? Probeer dan deze koffiebonen:

- Caffè del Doge Doge Blu CAFEÏNEVRIJ koffiebonen