Decaf koffie: Voor sommigen is het een geweldige manier om van koffie te genieten zonder de effecten van cafeïne, anderen zien er het nut niet van in. Maar hoe wordt decaf koffie gemaakt en wat zijn de voordelen? Hier alle feiten op een rij: 


Wat is decaf koffie

Decaf is koffie zonder cafeïne. Of nou ja, minder cafeïne. Een kopje decaf koffie bevat namelijk nog steeds 2 tot 4 milligram cafeïne. Dit is echter zo’n kleine hoeveelheid - een normaal kopje koffie bevat ongeveer 85 milligram - dat je de effecten niet zult merken.

 

Hoe wordt decaf koffie gemaakt

Het decaf proces begint al voordat koffiebonen gebrand worden. De truc is natuurlijk om de cafeïne uit de koffiebonen te halen, zonder de smaak hierbij verloren te laten gaan. Er zijn vier manieren om dit te doen. Omdat cafeïne in wateroplosbaar is, wordt bij elke methode water gebruikt. Dit zijn de vier manieren om decaf koffie te maken:



Indirect gebruik van oplossingsmiddel
Deze methode maakt gebruik van een oplossingsmiddel om de cafeïne uit de koffieboon te halen. De bonen worden een paar uur in bijna-kokend water geweekt, waardoor de cafeïne en alle andere (smaak)elementen en oliën uit de boon in het water terechtkomen. Dit water wordt dan voor tien uur gewassen met methylene chloride of ethyl acetate. De moleculen van deze oplossingsmiddelen binden zich alleen aan de cafeïne. Door het water nu op te warmen, verdampt de cafeïne met het oplossingsmiddel en bevat het water alleen nog de smaak en oliën. Deze worden dan weer aan de bonen toegevoegd waardoor deze hun smaak, maar niet cafeïne terugkrijgen.
 
Direct gebruik van oplossingsmiddel
Bij deze methode wordt ook gebruik gemaakt van methylene chloride of ethyl acetate. Echter, een van deze oplossingsmiddelen wordt nu direct op de koffieboon toegepast. Door eerst de boon 30 minuten te laten stomen, openen de poriën van de boon waardoor het oplossingsmiddel erbij kan. De koffiebonen worden nu tien uur gewassen met methylene chloride of ethyl acetate. Het oplossingsmiddel bindt zich dan aan de cafeïne waardoor deze de boon verlaat. Na deze tien uur, worden de bonen opnieuw gestoomd om alle resten uit de koffieboon te stomen en zo de boon klaar te maken voor het branden.

Swiss Water Process
De Swiss Water process methode maakt geen gebruik van oplossingsmiddelen. Bij deze methode worden koffiebonen voor een paar uur geweekt, waardoor de cafeïne en andere elementen in het water terecht komen. Dit water wordt dan gefilterd. Het speciale houtskoolfilter is te klein voor de cafeïne moleculen om door te komen, maar groot genoeg voor alle andere elementen en oliën. 

In tegenstelling tot wat je zou verwachten, wordt dit water nu niet aan de koffiebonen toegevoegd. De bonen worden namelijk weggegooid en het water wordt aan een nieuwe groep koffiebonen toegevoegd. Omdat dit water al vol zit met (smaak)elementen en oliën, kan alleen de cafeïne erin oplossen. Zo staan de bonen alleen hun cafeïne af en krijg je decaf koffiebonen.

CO
2
De laatste methode gebruikt vloeibare CO
2 om koffiebonen van cafeïne te scheiden. Nadat de koffiebonen weer in water geweekt zijn, worden deze in een stalen koker gestopt. Hier wordt dan met hogedruk vloeibare CO2 aan toegevoegd. De CO2 fungeert hier als een oplosmiddel en bindt zich alleen aan de cafeïne. De cafeïnevrije koffiebonen worden hier dan uitgehaald en de CO2 met cafeïne wordt naar een andere container overgezet. De druk wordt van deze container afgehaald, waardoor de CO2 weer een gasvorm aanneemt en de cafeïne oplost. De CO2 kan nu weer gebruikt worden voor de volgende groep koffiebonen.


De voordelen van decaf koffie

Koffiedrinken heeft veel voordelen. Een koffiedrinker heeft volgens het voedingscentrum minder kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Als je decaf koffie drinkt, geniet je nog steeds van deze voordelen, maar dan zonder de cafeïne. Zo raadt het voedingscentrum aan om niet meer dan 400 milligram cafeïne per dag in te nemen. Dat is ongeveer vier kopjes koffie per dag. Als decaf koffiedrinker zit je niet vast aan dit limiet! Je kunt dus veel vaker genieten van een lekker bakkie. 

Daarnaast, kun je natuurlijk nog een kopje drinken voordat je gaat slapen, want de cafeïne zal je niet wakker houden. 


Sta je nu te popelen om een cafeïnevrije koffie te proberen? Bekijk ons aanbod hier!

koffiepiraat logo